Dia Internacional de la Dona 2020. Soc de la Generació Igualtat

Dia Internacional de la Dona 2020. Soc de la Generació Igualtat

El Dia Internacional de la Dona és un bon moment per fer balanç sobre els avanços aconseguits aquests darrers anys al voltant dels drets de les dones, donar visibilitat a les dones que juguen un paper clau en la societat, denunciar les dificultats que existeixen per aconseguir una igualtat real i promoure més accions de canvi per seguir avançat cap a la igualtat de gènere i els drets humans de totes les dones i nenes.

Les dones i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

El Pacte Mundial de les Nacions Unides és una iniciativa internacional implementada el 2015 per l’ONU, que promou el compromís de països, empreses i la població, per assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i sensibilitzar sobre l’Agenda 2030.

Aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones forma part de cada un d’aquests 17 ODS. Establir nous marcs legals sobre la igualtat que garanteixin els drets de les dones i nenes per mitjà de tots aquests objectius és l’única via per aconseguir la inclusió efectiva i impulsar economies més sostenibles que beneficiïn totes les persones ara i en les futures generacions.

Des 2017 IDP forma part de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial amb l’objectiu de reforçar el compromís per a la defensa d’aquests 17 objectius. Aquesta decisió comporta una responsabilitat i suposa una oportunitat per innovar, fer noves accions per constituir les bases de la nostra Responsabilitat Social Corporativa i aplicar aquestes estratègies en els nostres processos quotidians.

Paper de la dona en el sector de l’enginyeria

Segons dades de l’Institut de la Dona i el Ministeri d’Educació i Formació Professional, el 54,8% dels universitaris són dones, però vam trobar que la branca amb menor participació femenina és la d’Enginyeria i Arquitectura, amb només un 25% i 28,2% respectivament.

Aquest baix interès pot ser conseqüència de la manca de referències femenines en el sector, els estereotips associats a les carreres tècniques i les dificultats d’accés al món laboral.

El primer i fonamental pas és acabar amb el biaix de gènere en l’educació i motivar les noves generacions a trencar els estereotips i incentivar l’interès de les dones pels sectors de l’enginyeria, l’arquitectura o les noves tecnologies, tradicionalment masculins.

Les empreses tenen un paper protagonista i han de promoure polítiques d’Igualtat que permetin reduir la bretxa de desigualtat i trencar les barreres d’accés als llocs de treball en aquests sectors.

En aquest sentit en IDP treballem per garantir un Pla d’Igualtat i Inserció Laboral amb diferents mesures d’acció positiva per aconseguir la igualtat efectiva i real entre dones i homes en les relacions laborals. Aquest compromís ha suposat augmentar un 13% la representació femenina en la nostra plantilla, passant de tenir un 22% de dones en 2014 fins a un 35% aquest any 2020.

Tot i que aquestes dades suposen un pas endavant en el camí cap a la igualtat encara cal seguir treballant i unir esforços per acabar amb la discriminació de gènere. La igualtat de gènere és un dret i una via per generar més valor a la societat.

 

Rep les nostres newsletter