IDP participa en el projecte de R+D finançat per la Unió Europea CircThread

IDP participa en el projecte de R+D finançat per la Unió Europea CircThread

IDP participa en el projecte CircThread finançat per la UE i emmarcat en la convocatòria “H2020-LOW-CARBON-CIRCULAR-INDUSTRIES-2020 del Programa Marc de Recerca i Innovació Horizon 2020.

CircThread, Building the Digital Thread for Circular Economy Product, Resource & Service Management compta amb un pressupost de 9,8 milions d’euros en 4 anys i té com a principal objectiu desbloquejar l’accés a les dades dels productes i potenciar-los com a informació per a la presa de decisions per part de tots els actors que intervenen en el cicle de vida dels productes.

CircThread oferirà un marc per a facilitar l’intercanvi de fluxos d’informació, regits per normes de gestió segures i fiables, al llarg de la cadena del cicle de vida estès dels productes: els components, els seus materials i substàncies químiques, així com la informació relacionada amb la circularitat, el medi ambient, la societat i l’economia.

El projecte crearà un sistema de dades de productes en una plataforma basada en el núvol i s’implementarà en 3 clústers de demostració a Itàlia, Eslovènia i Espanya, que s’estendran en tota la cadena del cicle de vida dels electrodomèstics (incloses les rentadores i els rentavaixelles) i els sistemes d’energia (incloses les calderes, els sistemes fotovoltaics i les bateries) per a provar 7 casos d’ús de la circularitat i els models de negoci associats.

El propòsit del projecte és permetre una millor presa de decisions que acceleri la circularitat i la reducció de les emissions de carboni, la qual cosa inclou:

  1. Augmentar la vida útil dels productes gràcies a una millor comprensió de les fallades d’ús i de les necessitats de manteniment.
  2. Millorar la comprensió de la qualitat dels productes al final de la seva vida útil per a la recompra de peces de recanvi i així fomentar la reparació,
  3. Millorar l’avaluació de les rutes de circularitat per part de les empreses de gestió i reciclatge de residus mitjançant el lliurament de dades millorades sobre la composició dels productes,
  4. Millorar la traçabilitat dels materials i la identificació dels cicles de les matèries primeres crítiques dels productes i components perquè siguin més segurs,
  5. Proporcionar accés directe a la informació sobre el rendiment dels productes als ciutadans i les organitzacions ciutadanes per a millorar la seva presa de decisió.

El projecte compta amb la participació d’un consorci format per 30 empreses i institucions europees del màxim nivell d’Espanya, Turquia, Portugal, el Regne Unit, Eslovènia, Itàlia, Bèlgica, França, Irlanda, Alemanya, Romania i Dinamarca.