BUILDING DIGITAL TWIN: COM TRASLLADAR ELS BESSONS DIGITALS AL SECTOR AECOO

BUILDING DIGITAL TWIN: COM TRASLLADAR ELS BESSONS DIGITALS AL SECTOR AECOO

En l’última dècada el sector de la construcció ha realitzat grans esforços per digitalitzar els seus processos i ha experimentat una evolució sense precedents, sorgint grans avenços que han impulsat el sector.

Un d’aquests avenços ha estat la implementació de la metodologia BIM a nivell mundial, que recentment ha assolit una fita important amb la creació de la norma internacional ISO-19650. BIM (Building Information Modelling) ha facilitat la integració de les dades dels actius des de les fases de disseny i construcció, amb la posterior gestió d’instal·lacions (FM) i les operacions.

En aquesta línia, el projecte d’innovació SPHERE BIM digital Twin Platform, finançat per la UE dins el Programa Marc Horitzó 2020, té l’objectiu de proporcionar una plataforma digital basada en BIM per a la millora i optimització del disseny, construcció, gestió i rendiment energètic dels edificis, reduint els costos de construcció i el seu impacte mediambiental, incrementant així el rendiment energètic global.

El projecte SPHERE engloba dos plans de recerca, innovació i millora: d’una banda, integra els processos sota el concepte BIM digital Twin, en les fases de disseny, construcció i explotació de l’edifici; i de l’altra, mitjançant una plataforma formada per una infraestructura subjacent de sistemes TIC basada en la plataforma com a servei (PAAS), que permet la integració de dades, informació i coneixement a gran escala.

El consorci de SPHERE, compost per 20 socis de diferents països europeus i coordinat per IDP, ha publicat el White Paper “Building Digital Twins: Com traslladar els entorns dels bessons digitals al sector AECOO”. El document té com a objectiu oferir un marc estàndard per al desenvolupament futur dels Building Digital Twins, així com la seva adaptació com una extensió dels procediments actuals de l’Arquitectura Orientada a Serveis (SOA) i el sector de l’Arquitectura, Enginyeria i Construcció, propietaris i Operadors (AECOO).

En el document destaquen temes com:

  • La digitalització en el sector de AECOO.
  • L’estat actual de la digitalització de AECOO per als bessons digitals.
  • Definicions de bessons digitals a les indústries manufactureres.
  • Definicions de bessons digitals que sorgeixen en el sector de AECOO.
  • Noves definicions de la construcció de bessons digitals per AECOO a partir del projecte SPHERE.
  • Vinculació dels estàndards BIM amb la construcció de bessons digitals.
  • Nous rols i processos per implementar la construcció de bessons digitals.

Aquest White Paper establirà els passos futurs en el projecte SPHERE i les definicions, la metodologia i els nous rols exposats seran provats i iterats en els 4 llocs pilot que formen part de el projecte ubicats a Finlàndia, Àustria, Itàlia i Països Baixos.

Vols estar informat de les novetats de el projecte? Registra’t i t’enviarem el White Paper «Building Digital Twins: Com traslladar els entorns dels bessons digitals al sector AECOO»

Descarrega el White Paper

Rep les nostres newsletter