ÚS DEL BESSÓ DIGITAL PER A IMPULSAR LA SOSTENIBILITAT


Ha passat gairebé mig segle després que en 1972 se celebrés a Estocolm (Suècia) la primera Conferència de Nacions Unides sobre Medi humà on va germinar la posada en marxa en 1988 el Grup Intergovernamental d’Experts del Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC) i la creació en 1992 de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic (CMNUCC), amb l’objectiu d’estabilitzar les creixents emissions de gasos contaminants a l’atmosfera.El gran cim de totes les celebrades (26 fins avui), va ser la de Paris (COP21) de 2015. La comunitat es va comprometre a iniciar una senda de reducció d’emissions per a aconseguir sotmetre l’increment global de temperatura a final de segle a un valor mitjà de 2 °C i amb l’aspiració de limitar-lo a 1,5 °C.
Al novembre de 2021, la COP26 celebrada a Glasgow els països signants es van reafirmar en la situació d’emergència i en els objectius de la cimera de París. A més, es van adoptar acords en:
- Les emissions de diòxid de carboni han de reduir-se un 45% en aquesta dècada amb la finalitat d’aconseguir les emissions netes zero per a mediats de segle (2050, netzero emissions).
- Abandó dels combustibles fòssils (descarbonització de l’economia).
- Finançament per a l’acció climàtica als països en desenvolupament 100.000 milions de USDa l’any.
La situació actual és tal que resulta imperiós i urgent intervenir diligentment en diferents eixos, portant la sostenibilitat als diferents eixos els negocis, i atesos els aspectes urgents que contribueixen a la petjada de carboni d’aquests negocis:
- Els immobles consumeixen el 40% de l’energia i són responsables del 38% de les emissions de CO₂ de tot el món.
- Els Edificis són els principals consumidors d’energia i generadors d’emissions, sent el 75% del parc immobiliari ineficients energèticament.
- El sector industrial a Espanya és responsable del 37% del consum total d’energia. Les emissions industrials representen el 30% dels GHGa nivell mundial.
- El 66% de les emissions totals en 2019 i 2020 a nivell mundial procedeixen de la generació d’energia (+40%) i el transport en el seu conjunt (+20%).
- Fins a 2030 3600 milions d’euros està previst que s’inverteixin en infraestructures i projectes d’energia neta per a portar al món al NetZero 2050, i al voltant de 360 milions d’euros a l’any en mitjana durant 2021-2023 en inversió en energia neta i recuperació sostenible.
- En 2021 van pujar un 4% les emissions globals de CO₂ ja que les demandes de carbó, petroli i gas es van recuperar amb l’economia.
- El 90% de la població mundial en 2021 respira aire contaminat el que provoca més de 5 milions de morts prematures a l’any.
El Govern espanyol, conscient d’aquests reptes ha llançat el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC). El PNIEC persegueix una reducció d’un 23% d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle respecte a 1990. I suposa una mobilització de 241.400 milions d’euros entre 2021 i 2030 que es destinaran, fonamentalment, a l’impuls a les renovables, mesures d’estalvi i eficiència, i electrificació i xarxes. El 80% d’aquestes inversions es realitzaran per part del sector privat. El 20% restant seran inversions de les diferents Administracions Públiques.
Diversos estudis d’entitats de reconegut prestigi assenyalen les claus de la sostenibilitat i l’equilibri climàtic. En concret:
- Segons Gartner, la principal tendència de la indústria és l’Optimització de l’eficiència del negoci actual, i per a això la mesura essencial empleada és el Bessó Digital.
- El 17% dels responsables de manteniment estan utilitzant ja alguna tecnologia d’última generació per a manteniment predictiu i un altre 47% la utilitzarà en els pròxims 3 anys fins a arribar a un 64% en 2023.
- El 20% dels executius conclouen que la gestió de productivitat és el seu principal desafiament en l’entorn actual (2021). Un 24% dels CIO creuen que els Bessons Digitals serà la tecnologia més important en la qual invertirà la seva empresa en 2021.
- El 32% de les companyies industrials espanyoles es troben en un estat de digitalització avançat.
- El 76% dels executius tenen la intenció d’augmentar les seves inversions en digitalització i implementar més tecnologies d’Indústria 4.0.
- El 87% dels directius de les indústries espanyoles creuen que el Bessó Digital i la gestió de dades en temps real són els components tecnològics essencials que habiliten la digitalització industrial.
- El 53% de les empreses espanyoles afirmen que han iniciat processos d’automatització robòtica en 2021 i fins a 2023 s’espera que aquest número ascendeixi al 73%.
- El 75% del parc immobiliari a Espanya són ineficients energèticament. Els diferents tipus d’edificis a Espanya són els principals consumidors d’energia (+40%) i generadors d’emissions (+38%).
Des de IDP estem fermament compromesos amb la Sostenibilitat, l’eficiència energètica i l’ús racional de l’energia. Com a empresa líder en la digitalització d’actius, amb més de 200 Bessons Digitals implementats, comptem amb l’experiència necessària per a optimitzar la gestió dels actius més contaminants i menys eficients. Així, el nostre Bessó Digital se centra en l’optimització en els següents eixos:
- Major gestió de la informació integrada en una plataforma.
- Informació operativa de camp en temps real.
- Quadres de comandament operatius i de Gestió.
- Manteniment proactiu d’infraestructures crítiques.
- Monitoratge de senyals i dispositius.
- Augment vida útil actius
- Anticipació a situacions crítiques.
- Reducció de costos de manteniment i operació.
- Adequada Gestió dels consums.
- Control emissions de carboni.
- Minimitzar l’ús de l’Energia.
La metodologia emprada per IDP es basa en els següents passos:
- Consultoria de transformació digital.
- Digitalització dels actius.
- Implementació dels bessons digitals dels actius.
- Manteniment i operació dels bessons, perseguint aquelles necessitats objectiu com a analítica, predicció o simulació, i sempre l’actualització de la informació.